Meniu
Coșul meu

Buchete flori de Sfantul Andrei


Buchete flori pentru Sfantul Andrei (30 Noiembrie). Selectie de flori pentru comenzi online ce se livreaza gratuit in Focsani, in 2-4 ore de la comanda. Iti oferim flori de sezon dar si buchete de flori ce se vand bine tot anul intr-o colectie ce contine trandafiri, orhidee sau gerbera!


Se spune că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie spiritele celor decedaţi prind puteri şi umblă libere pe Pământ. Pentru protejarea caselor, femeile aruncă prin curte bucăţi de pâine pentru ca strigoii să nu fie tentaţi să intre în casă. De asemenea, se întorc paharele, cănile şi oalele cu gurile în jos pentru ca spiritele malefice să nu se adăpostească în interior.

Împotriva vârcolacilor se agaţă funii cu usturoi la geamurile şi uşile caselor, iar animalele sunt sfinţite cu un fir de busuioc de mâncare sau cu o picătură de aghiasmă în apă. Despre lupi se crede că pot, în această noapte, să vorbească şi să-şi mişte gâturile înţepenite. Se spune că persoanele care vor auzi vorbele lupilor vor afla taine teribile, dar vor muri repede, iar omul sau animalul atacat de lup în această noapte se va transforma în vârcolac.

În Bucovina, de Sfântul Andrei nu se mătura şi nu se scoate gunoiul din casă, iar femeile nu se piaptănă pentru a nu aduce lupii prin apropiere.

Cele mai multe tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei sunt preluate din datinile strămoşilor, înainte de a fi creştinaţi.

Obiceiul grâului încolţit

Din moş-strămoş se ştie că de Sfântul Andrei se pune grâu la încolţit, iar fiecare membru al familiei îşi seamană propriul grâu. Acest grâu se udă constant şi se ţine în dreptul unei ferestre.

De Anul Nou fiecare membru îşi va verifica grâul încolţit pentru a interpreta norocul şi sănătatea pentru următorul an în funcţie de înălţimea şi grosimea firelor.

Aflarea ursitului

De Sfântul Andrei se practică şi ritualuri pentru atragerea iubirii. De exemplu, se spune fetele singure care îşi pun sub pernă un fir de busuioc sfinţit îşi vor visa "ursitul". De asemenea, pentru atragerea bărbatului dorit la miezul nopţii, singură la gura sobei, tânăra întoarce cu gura în jos o ulcică nouă de lut, iar pe dosul vasului se lasă să pâlpăie trei cărbuni. În timp ce roteşte ulcica uşor, roteşte o incantaţie menită a suscita o atracţie irezistibilă pentru cel iubit.

Un alt obicei pentru aflarea ursitului spune că fata de măritat prepară o turtă subţire de făină de grâu, foarte sărată, coaptă pe plita sobei pe care o mănâncă înainte de culcare. Băiatul care vine în vis să-i aducă apă ca să-i potolească setea urmează să o ceară de nevastă în cursul următorului an.